Menu Sluiten

Knaagdieren

De schade aangericht door knaagdieren is zowel in financieel als in menselijk leed enorm in omvang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zowel de overheid als het bedrijfsleven en de samenleving extra aandacht besteden aan deze vorm van overlast.

DE BRUINE RAT

DE HUISMUIS

Hoe herkent u een knaagdierprobleem?

Muizen en ratten hebben een zeer hoge voortplantingsdrift. Dit kan snel lijden tot een grote knaagdierenplaag. Het is daarom van belang om de eerste sporen van knaagdieren te herkennen. Een knaagdierenplaag kunt u herkennen aan:

  • Het zien van knaagdieren in of rondom uw pand. Muizen en ratten zijn nachtdieren. Als u er één overdag ziet, kunt u er zeker van zijn dat u een knaagdierenplaag heeft.
  • Krabbelende geluiden in muren of plafonds. Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers en kunnen door kleine openingen kruipen. Vandaar dat u ze weleens kunt horen tussen spouwmuren.
  • Kenmerkende knaagdierengeur. De penetrante geur wordt veroorzaakt door de urine van het knaagdier. Hoe sterker de geur, hoe dichter u bij de plaag bent.
  • Knaagschade aan uw inboedel of pand. De tanden van ratten en muizen blijven doorgroeien en daarom knagen ze om de tanden kort en scherp te houden.
  • Uitwerpselen. Hoe meer keutels er liggen, hoe actiever de knaagdieren op deze plek zijn. Als de keutels zacht zijn en glanzen, betekent dit dat u een actieve plaag heeft.
  • Nesten van knaagdieren achter bijvoorbeeld een archiefkast of koelkast. Het nest bestaat vaak uit haren van de knaagdier en materialen als papier of isolatiemateriaal.
  • Smeerplekken. Ratten en muizen lopen vanwege hun slechte zicht steeds dezelfde route langs muren. Op de muren blijven donkere vegen achter dankzij het vuil en vet in de vacht. Als u deze plekken ziet zitten, is de kans groot dat u een knaagdierenplaag heeft.
knaagdieren herkennen